افتادگی مثانه
مثانه یک عضو توخالی در لگن است که ادرار را ذخیره می کند. فشاری که هنگام پر شدن مثانه از ادرار ایجاد می شود، همان چیزی است که باعث می شود میل به ادرار کردن ایجاد شود. در هنگام ادرار کردن، ادرار از مثانه حرکت می کند و از طریق مجرای ادرار از بدن خارج می شود.
در زنان، دیواره جلویی واژن از مثانه حمایت می کند. این دیوار می تواند با افزایش سن ضعیف یا سست شود. استرس قابل توجه بدن مانند زایمان نیز می تواند به این قسمت از دیواره واژن آسیب برساند. اگر به اندازه کافی بدتر شود، مثانه می تواند پرولاپس شود، به این معنی که دیگر حمایت نمی شود و به داخل واژن فرود می آید. این ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی مانند مشکلات ادراری، ناراحتی و بی اختیاری استرسی شود (نشت ادرار ناشی از عطسه، سرفه، و تلاش برای مثال).
افتادگی رحم و مثانه از شایع ترین افتادگی های اندام لگن هستند که در خانم ها و پس از دوران بارداری و زایمان شیوع بالایی دارند.
درجات افتادگی مثانه
افتادگی مقانه (که سیستوسل یا مثانه افتاده نیز نامیده می شوند) بر اساس میزان افتادگی مثانه در واژن به چهار درجه تقسیم می شوند.
- درجه 1 (خفیف): فقط بخش کوچکی از مثانه به داخل واژن می افتد.
- درجه 2 (متوسط): مثانه به اندازه ای پایین می آید که بتواند به دهانه واژن برسد.
- درجه 3 (شدید): مثانه از طریق دهانه واژن از بدن بیرون می زند.
- درجه 4 (کامل): کل مثانه کاملاً خارج از واژن بیرون زده است. معمولاً با سایر اشکال پرولاپس اندام لگنی (پرولپس رحم، رکتوسل، انتروسل) همراه است.
افتادگی مثانه معمولاً با یائسگی همراه است. قبل از یائسگی، بدن زنان هورمون استروژن را تولید می کند که به قوی نگه داشتن عضلات داخل و اطراف واژن کمک می کند. بدن زنان پس از یائسگی تولید استروژن را متوقف می کند و در نتیجه آن ماهیچه ها ضعیف می شوند.
علل و عوامل خطر
عوامل زیر معمولاً با ایجاد افتادگی مثانه مرتبط هستند:
- زایمان: این شایع ترین علت افتادگی مثانه است. فرآیند زایمان بر روی بافتها و ماهیچههای واژن که از مثانه زن حمایت میکنند، استرسزا است.
- یائسگی: استروژن، هورمونی که به حفظ قدرت و سلامت ماهیچه های واژن کمک می کند، پس از یائسگی تولید نمی شود.
- زور زدن: بلند کردن اجسام سنگین، زور زدن در حین حرکات روده، داشتن یک بیماری طولانی مدت که شامل سرفه است، یا داشتن یبوست طولانی مدت ممکن است به عضلات کف لگن آسیب برساند و خطر بروز این عارضه را افزایش بدهد.
علائم افتادگی مثانه
اولین علامتی که معمولاً زنان مبتلا به افتادگی مثانه متوجه آن میشوند، وجود بافتی در واژن است که بسیاری از زنان آن را چیزی شبیه به یک توپ توصیف میکنند.
سایر علائم شامل موارد زیر است:
- ناراحتی یا درد در لگن
- بیرون زدگی بافت از واژن (بافت ممکن است حساس باشد و ممکن است خونریزی کند.)
- مشکل در ادرار کردن
- احساس خالی نشدن مثانه بلافاصله پس از ادرار (تخلیه ناقص)
- بی اختیاری استرسی (نشت ادرار در هنگام عطسه، سرفه یا فعالیت بدنی)
- عفونت مثانه بیشتر
- مقاربت دردناک (دیسپارونی)
- درد کمر
- برخی از زنان ممکن است علائم افتادگی خفیف (درجه 1) مثانه را تجربه یا متوجه نشوند.
هر خانمی که متوجه علائم این عارضه می شود باید به پزشک خود مراجعه کند. افتادگی مثانه معمولاً با افتادگی اندام های دیگر در لگن زنان همراه است. بنابراین، مراقبت های پزشکی به موقع برای ارزیابی و پیشگیری از علائم و عوارض مشکل ساز ناشی از ضعیف شدن بافت و عضله واژن توصیه می شود. اندامهای افتادگی نمیتوانند خودشان را التیام دهند و بیشتر آنها با گذشت زمان بدتر میشوند. چندین روش درمانی برای اصلاح این عارضه وجود دارد.
کلمات مرتبط :