درمان مثانه بیش فعال
مثانه بیش فعال (OAB) ترکیبی از علائمی است که ممکن است باعث شود شما مکرر ادرار کنید، میل غیرقابل کنترلی برای ادرار کردن داشته باشید، بی اختیاری را تجربه کنید و مجبور شوید در شب ادرار کنید.
مثانه بیش فعال بیشتر در افراد 65 سال و بالاتر دیده می شود. زنان ممکن است در سنین پایین تر، معمولا در حدود 45 سالگی، OAB داشته باشند.
علائم مثانه بیش فعال می تواند باعث استرس شود و کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد.
مثانه بیش فعال به خودی خود از بین نمی رود. اگر OAB را درمان نکنید، علائم شما بدتر میشود، عضلات مثانه که به کنترل ادرار کمک می کنند ضعیف می شوند و بافت های کف لگن شما نازک تر میشوند.
علائم مثانه بیش فعال
- فوریت های ادراری. فوریت های ادراری یک نیاز ناگهانی و غیرقابل کنترل به ادرار کردن است. هنگامی که احساس کردید نیاز به ادرار کردن دارید، زمان کوتاهی برای رفتن به دستشویی دارید.
- ادرار مکرر. نیاز مکرر به ادرار کردن به این معنی است که باید بیشتر از حد معمول به دستشویی بروید.
- بی اختیاری فوری. بی اختیاری فوری یک نیاز ناگهانی و غیرقابل کنترل برای ادرار کردن است و ممکن است ادرار شما نشت کند.
- شب ادراری. شب ادراری نیاز به بیدار شدن برای ادرار کردن حداقل دو بار در هر شب است.
درمان مثانه بیش فعال با هدف کنترل علائم و مشکلات بالا توسط متخصصان ما در مرکز فیزیوتراپی پارسیان در مشهد ارائه می شود.
دلایل و عوامل خطر
شرایط یا آسیب هایی که بر عضله دترسور شما تأثیر می گذارد باعث بیش فعالی مثانه می شود. عضله دترسور مجموعه ای از فیبرهای عضلانی صاف در دیواره مثانه است. این شرایط ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ترومای شکمی. بارداری و زایمان می تواند عضلات لگن شما را کشیده و ضعیف کند. عضلات لگن ماهیچه ها و بافت هایی هستند که از اندام های زیر شکم شما حمایت می کنند. اگر عضلات لگن شما ضعیف شوند، ممکن است مثانه شما از موقعیت طبیعی خود خارج شود.
- آسیب عصبی گاهی اوقات بدن شما سیگنال هایی را برای ادرار کردن در زمان نامناسب به مغز و مثانه می فرستد. برخی بیماری ها و تروما می توانند باعث آسیب عصبی شوند، از جمله جراحی لگن یا کمر، فتق دیسک، پرتودرمانی، بیماری پارکینسون، ام اس یا سکته مغزی.
- داروها، الکل و کافئین. همه اینها می تواند اعصاب شما را کسل کند، که بر سیگنال های مغز شما تأثیر می گذارد و باعث سرریز شدن مثانه می شود. دیورتیک ها و کافئین ممکن است باعث شوند مثانه شما به سرعت پر شود و به طور بالقوه نشت کند.
- عفونت. عفونتی مانند عفونت مجاری ادراری (UTI) می تواند اعصاب مثانه شما را تحریک کند و باعث شود مثانه شما بدون هشدار فشرده شود.
اضافه وزن. داشتن اضافه وزن می تواند فشار بیشتری بر مثانه شما وارد کند که می تواند باعث بی اختیاری فوری شود. - کمبود استروژن بعد از یائسگی تغییرات هورمونی ممکن است باعث بی اختیاری فوری شود. استروژن درمانی فقط واژینال می تواند کمک کند.
درمان مثانه بیش فعال
شما می توانید تغییرات زیادی در رفتار خود ایجاد کنید تا به بهبود مثانه بیش فعال خود کمک کنید. این شامل:
نظارت بر رژیم غذایی
خوردن را متوقف کنید یا نوشیدنی ها یا غذاهایی که ممکن است باعث علائم مثانه شوند را کاهش دهید. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- چای.
- قهوه.
- الکل.
- نوشابه های کافئین دار.
- میوه ها و آب میوه ها.
- شکلات.
- گوجه فرنگی و محصولات مبتنی بر گوجه فرنگی.
- غذاها و نوشیدنی های تند و اسیدی.
- غذاها و نوشیدنی هایی که حاوی شیرین کننده های مصنوعی هستند، مانند نوشابه های رژیمی و مقداری آدامس.
حفظ منظم بودن روده
یبوست می تواند به مثانه شما فشار وارد کند و بر عملکرد مثانه شما تأثیر بگذارد. ممکن است بتوانید با حفظ عادات روده سالم از یبوست جلوگیری کنید و علائم مثانه را کاهش دهید. موارد زیر می تواند به شما در حفظ منظم بودن روده کمک کند:
- مصرف فیبر خود را افزایش دهید. غذاهایی مانند لوبیا، پاستا، بلغور جو دوسر، غلات سبوس دار، نان گندم کامل، میوه های تازه و سبزیجات تازه را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
- هر روز دو تا چهار لیوان آب اضافی بنوشید.
- به طور منظم ورزش کنید.
وزن خود را مدیریت کنید
داشتن اضافه وزن می تواند به مثانه شما فشار وارد کند که ممکن است به مشکلات کنترل مثانه کمک کند. حفظ وزن مناسب برای شما می تواند فشار روی مثانه شما را کاهش دهد.
بازآموزی مثانه
هنگامی که OAB دارید، بدن شما عضلات مثانه خود را به گونه ای تنظیم می کند که واکنش خاصی نشان دهند. با تنظیم مجدد عضلات مثانه، ممکن است ادرار خود را بهتر نگه دارید.
بازآموزی مثانه یکی از روش های اصلی درمان مثانه بیش فعال است که به شما می آموزد که چگونه:
- در برابر احساس فوریت مقاومت کنید.
- تاخیر در رفتن به دستشویی
- به جای پاسخ دادن به احساس فوریت، طبق جدول زمانی ادرار کنید.
کلمات مرتبط :
درمان مثانه بیش فعال – فیزیوتراپی کف لگن – بیوفیدبک برای کف لگن