شب ادراری به بی اختیاری ادرار در طول شب گفته می شود و در کودکانی تشخیص داده می شود که در سنی هستند که باید بتوانند مثانه خود را کنترل کنند.
دختران معمولا قبل از پسران کنترل مثانه را بدست می آورند. بی اختیاری ممکن است در دختران بالای 5 سال و در پسران بالای 6 سال که هنوز مشکلات کنترل ادرار دارند، تشخیص داده شود.
به گفته متخصصان شب ادراری معمولاً در حدود 15 درصد از کودکان مبتلا به خودی خود از بین می رود.
شب ادراری یک اختلال شایع دوران کودکی است، اگر موارد زودهنگام شناسایی شوند، شب ادراری میتواند به سرعت درمان شود.
دلایل و عوامل خطر
بسیاری از موارد شب ادراری فاقد علت قابل شناسایی هستند. علل شایع در کودکان یبوست و اختلالات رشد عصبی است. علل مختلفی از جمله برانگیختگی ضعیف از خواب، تاخیر در بلوغ مثانه، کاهش ظرفیت مثانه و کاهش ترشح وازوپرسین نیز ممکن است دخیل باشند.
عوامل خطر شب ادراری عبارتند از استرس غیرمعمول، وضعیت اجتماعی-اقتصادی پایین، طلاق والدین، تولد خواهر و برادر و سابقه خانوادگی شب ادراری. شب ادراری دارای حساسیت ژنتیکی بالایی است، به طوری که اگر یکی از والدین رختخواب را خیس کند، نرخ آن 44 درصد و اگر هر دو والدین سابقه شب ادراری را داشته باشند، 77 درصد است.
یبوست نیز یکی از علل شب ادراری ناشی از فشار مثانه است.
درمان شب ادراری
قبل از شروع درمان، مهم است که بدانید: کودک مقصر نیست و نباید تنبیه شود. کودک نمی تواند بی اختیاری ادرار را کنترل کند.
درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تقویت مثبت کودک (مثلاً استفاده از نمودارهای برچسب برای شب های خشک)
- استفاده از هشدارهای شبانه برای کمک به اطلاع دادن به کودک در زمان خیس شدن
- داروهایی که پزشک کودک شما تجویز کرده است
- آموزش مثانه برای کمک به افزایش اندازه مثانه و توانایی کودک در دانستن زمانی که باید ادرار کند. آموزش مثانه شامل آموزش بیمار برای نگه داشتن ادرار برای مدت زمان بیشتری است. تمرین مثانه برای بیماران مبتلا به شب ادراری و بی اختیاری روزانه مفید است.
- کاهش مصرف مایعات و اجتناب از مصرف کافئین در شب
- بیوفیدبک تراپی نیز یکی از تکنیک های موثر درمان مشکلات کف لگن است که توسط متخصصان ما در مرکز فیزیوتراپی پارسیان در مشهد ارائه می شود.
مقالات مرتبط :