پارگی دیسک گردن یا فتق دیسک گردن یکی از بیماری های جدی و شایع ستون فقرات گردنی است که منجر به گردن درد شدید و محدود شدن دامنه حرکات گردن می شود. استخوان ها (مهره ها) که ستون فقرات را در پشت شما تشکیل می دهند توسط دیسک های گرد و صاف محافظت می شوند. هنگامی که این دیسک ها سالم هستند، به عنوان ضربه گیر برای ستون فقرات عمل می کنند و ستون فقرات را انعطاف پذیر نگه می دارند. اگر آسیب ببینند، ممکن است به طور غیر طبیعی برآمده شوند یا باز شوند (پارگی) که به آن فتق یا لغزش دیسک گفته می شود. فتق دیسک گردن می تواند در هر قسمتی از ستون فقرات ایجاد شود، اما بیشتر در گردن و کمر دیده می شود. هفت مهره بین سر و قفسه سینه ستون فقرات گردنی را تشکیل می دهند.
پارگی دیسک گردن معمولاً به دلیل ساییدگی ایجاد می شود. (به این حالت فرسودگی دیسک نیز گفته می شود.) با افزایش سن، دیسک های ما مقداری مایعی را از دست می دهند که به انعطاف پذیری آنها کمک می کند. فتق دیسک نیز ممکن است در اثر آسیب به ستون فقرات ایجاد شود. این آسیب ها ممکن است باعث پارگی یا ترک های ریز در لایه بیرونی (حلقه یا کپسول) دیسک شوند. مواد ژله مانند (هسته) داخل دیسک ممکن است از طریق پارگی ها یا شکاف های کپسول خارج شود. این باعث برآمدگی دیسک، باز شدن (پارگی) یا شکستن دیسک می شود.
علائم پارگی دیسک گردن
فتق دیسک در گردن (ستون فقرات گردنی) می تواند باعث درد، بی حسی یا ضعف در گردن، شانه ها، قفسه سینه، بازوها و دست ها شود. در برخی موارد، فتق دیسک بسیار بزرگ در گردن ممکن است باعث ضعف یا سوزن سوزن شدن غیرمعمول شود که سایر قسمتهای بدن از جمله پاها را تحت تاثیر قرار دهد.
پزشک معمولاً میتواند فتق دیسک گردن را از تاریخچه علائم و معاینه فیزیکی تشخیص دهد. پزشک شما در مورد درد و بی حسی که ممکن است در اثر تحریک یک یا چند اعصاب در ستون فقرات گردنی ایجاد شود، سوال خواهد کرد. اگر علائم شما حاکی از پارگی دیسک گردن باشد، استراحت و توانبخشی (فیزیوتراپی گردن) اغلب قبل از انجام آزمایشات بیشتر توصیه می شود. در صورت مشکوک بودن به سایر بیماری ها یا عدم بهبود علائم پس از یک دوره استراحت و توانبخشی، آزمایش های تصویربرداری مانند اشعه ایکس، تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) یا توموگرافی کامپیوتری (CT اسکن) ممکن است انجام شود.
درمان پارگی دیسک گردن
در بیشتر موارد، فتق دیسک گردن ابتدا با درمان های غیرجراحی، از جمله استراحت یا فعالیت های اصلاح شده، داروهایی برای تسکین درد و التهاب، و ورزش، طبق توصیه پزشک، درمان می شود. پزشک شما ممکن است توصیه کند که برای یادگیری نحوه انجام تمرینات و محافظت از گردن و شاید برای درمان های دیگر مانند کشش، به یک فیزیوتراپیست مراجعه کنید. کشش به آرامی و به طور مداوم روی سر کشیده می شود تا گردن کشیده شود و اجازه دهد مفاصل کوچک بین استخوان های گردن کمی پخش شوند. اگر علائم ادامه یابد، پزشک ممکن است داروهای قوی تری مانند کورتیکواستروئیدها را امتحان کند. علائم معمولا با گذشت زمان بهبود می یابند. اما اگر فتق دیسک نخاع یا اعصاب شما را فشار می دهد و یا ضعف، درد مداوم یا کاهش کنترل مثانه یا روده دارید، جراحی در نظر گرفته می شود. در موارد نادر، ممکن است از یک دیسک مصنوعی برای جایگزینی دیسک برداشته شده استفاده شود.
فیزیوتراپی گردن
فیزیوتراپی به عنوان یک روش درمانی غیرتهاجمی و موثر، نقش مهمی در بهبود و تسکین علائم ناشی از پارگی دیسک گردن ایفا میکند. اگر شما از درد گردن، گردن درد همراه با بی حسی یا سوزن سوزن شدن دستها، سردرد و محدودیت حرکتی در گردن رنج میبرید، بهتر است به یک فیزیوتراپیست مراجعه کنید. فیزیوتراپیست با ارزیابی دقیق وضعیت شما، بهترین برنامه درمانی را برایتان تجویز خواهد کرد.
چرا فیزیوتراپی برای پارگی دیسک گردن موثر است؟
کاهش درد و التهاب: فیزیوتراپی با استفاده از تکنیکهای مختلف مانند گرما درمانی، سرما درمانی، اولتراسوند و تحریک الکتریکی، به کاهش درد و التهاب در ناحیه آسیب دیده کمک میکند.
افزایش دامنه حرکتی: تمرینات کششی و تقویتی که توسط فیزیوتراپیست تجویز میشوند، به بهبود انعطافپذیری و افزایش دامنه حرکتی گردن کمک میکنند.
تقویت عضلات گردن: با تقویت عضلات گردن، ثبات و حمایت بیشتری به ستون فقرات گردنی وارد میشود و فشار روی دیسکهای آسیب دیده کاهش مییابد.
بهبود وضعیت بدنی: فیزیوتراپیست به شما آموزش میدهد که چگونه وضعیت بدنی خود را اصلاح کنید تا از فشار بر روی دیسکهای گردن جلوگیری شود.
تسریع روند بهبودی: فیزیوتراپی با بهبود گردش خون در ناحیه آسیب دیده، به تسریع روند بهبودی و ترمیم بافتها کمک میکند.
تمرینات فیزیوتراپی برای پارگی دیسک گردن
تمرینات کششی ملایم: این تمرینات به افزایش انعطافپذیری عضلات گردن و کاهش سفتی کمک میکنند.
تمرینات تقویتی: این تمرینات به تقویت عضلات گردن و شانهها کمک میکنند تا از ستون فقرات گردنی حمایت کنند.
تمرینات ایزومتریک: این تمرینات به تقویت عضلات بدون ایجاد حرکت در مفصل کمک میکنند.
ماساژ درمانی: ماساژ درمانی به کاهش اسپاسم عضلانی و بهبود گردش خون کمک میکند.
کشش تراکشن: کشش تراکشن به کاهش فشار روی دیسکهای گردن کمک میکند.