یبوست در کودکان یک مشکل رایج در کودکان است. در واقع، از هر 20 مراجعه ای که کودکان به پزشک می کنند، 1 مورد به دلیل یبوست است. کودکان مبتلا به یبوست ممکن است مدفوع داشته باشند که سخت، خشک و بیرون آوردن آن سخت یا دردناک است. یک نقطه عطف مهم در زندگی یک کودک یادگیری مدفوع در توالت است. کودکان مختلف به مقدار و تعداد دفعات متفاوتی در روز مدفوع می کنند. برخی از آنها یک بار در روز مدفوع می کنند و برخی دیگر ممکن است بعد از هر وعده غذایی (سه یا چند بار در روز) مدفوع کنند. مهمترین جنبه مدفوع، نرم بودن مدفوع است.
دو نوع اصلی یبوست در کودکان وجود دارد: ارگانیک و عملکردی.
یبوست ارگانیک
یبوست ارگانیک روشی فانتزی برای توصیف زمانی است که مدفوع دردناک به دلیل یک بیماری رخ می دهد. این نوع یبوست بسیار نادر است و ممکن است شامل بیماری سلیاک، مشکلات تیروئید یا سایر اختلالات باشد.
یبوست عملکردی
اکثر کودکان یبوست عملکردی دارند. این می تواند زمانی اتفاق بیفتد که کودکان حرکات روده را متوقف می کنند. همچنین ممکن است پس از ابتلای کودک به عفونت گوارشی رخ دهد.
یبوست عملکردی معمولاً ناشی از رفتارهای خودداری است: ترس از درد یا ناراحتی ناشی از مدفوع، یا عدم آگاهی از علائم بدن برای نیاز به مدفوع، منجر به ناراحتی قابل توجهی برای کودک شده است. به عنوان مثال:
- کودک شما ممکن است سعی کند نرود زیرا دفع مدفوع سفت باعث درد می شود.
- کودکان 2 تا 5 ساله ممکن است بخواهند نشان دهند که می توانند خودشان تصمیم بگیرند. عقب نگه داشتن مدفوع ممکن است راهی برای کنترل آنها باشد.
- گاهی اوقات کودکان نمی خواهند بازی را برای رفتن به دستشویی متوقف کنند.
- کودکان بزرگتر ممکن است زمانی که از خانه دور هستند (مانند کمپ یا مدرسه) مدفوع خود را نگه دارند. آنها ممکن است از استفاده از توالت های عمومی بترسند یا دوست نداشته باشند.
توجه به این نکته ضروری است که برخی از کودکان ممکن است پس از یک بیماری گوارشی (اسهال معده یا آنفولانزای معده) دچار یبوست عملکردی شوند. این به عنوان یبوست عملکردی پس از بیماری شناخته می شود.
عوارض یبوست در کودکان
شقاق مقعد
مدفوع سخت سنگی و بزرگ ناشی از یبوست می تواند باعث آسیب به پوست اطراف راست روده و مقعد شود که در نهایت کودک مدفوع کند. این می تواند منجر به درد با مدفوع شود، اما مدفوع سفت می تواند پوست اطراف راست روده را نیز پاره کند. این می تواند باعث خونریزی شود. در اغلب موارد، از دست دادن خون به حداقل می رسد و تنها زمانی متوجه می شود که پس از پاک کردن، خون روی دستمال توالت دیده شود.
کثیف شدن لباس زیر
گاهی اوقات کودکان قبلاً دچار یبوست شده اند و در حال پشتیبان شدن هستند، اما هنوز به نقطه انکوپرزیس نرسیده اند. هنگامی که این اتفاق می افتد، گاهی اوقات عبور گاز می تواند منجر به خروج مدفوع و کثیف شدن لباس زیر شود.
روشهای درمان
درمان ها و استراتژی های زیادی برای کمک به کودکان برای مدیریت یبوست وجود دارد. در حالی که برخی از این داروها بدون نسخه هستند، توصیه می کنیم قبل از شروع هر گونه درمان را با پزشک کودک خود در میان بگذارید. بیایید به برخی از این گزینه ها نگاه کنیم:
رژیم غذایی
هیچ “رژیم غذایی یبوست” خاصی وجود ندارد که در پیشگیری یا درمان یبوست موثر باشد. با این حال، افزایش مصرف آب و استفاده از الیاف طبیعی میوه ها و سبزیجات گزینه ای سالم است که می تواند به کودکان توصیه شود.
هیدراتاسیون
اطمینان از اینکه کودکان روزانه آب کافی می نوشند برای بسیاری از عملکردهای بدن بسیار مهم است. هنگامی که بدن آب کافی دریافت نمی کند، کم آب می شود و آب را از روده می گیرد و به سایر نقاط مهم بدن مانند قلب می برد.
فیبر
منابع زیادی از فیبر از جمله غذاها و مکمل ها وجود دارد. فیبرهای طبیعی و مبتنی بر غذا به جای مکمل ها توصیه می شود. بسیاری از میوههایی که کودکان از آنها لذت میبرند، مانند کیوی، محتوای فیبر بیشتری دارند. این گزینه ها می توانند بخش سالم و مهمی از رژیم غذایی کودک باشند.
داروهای ملین
بسیاری از داروهای ملین برای درمان کودکان مبتلا به یبوست عملکردی از جمله نرم کننده های مدفوع، ملین های اسمزی، ملین های محرک، ملین های ترشح کننده و درمان های مقعدی موجود است.
فیزیوتراپی کف لگن برای یبوست کودکان
فیزیوتراپی کف لگن به مجموعهای از تمرینات و تکنیکهای درمانی گفته میشود که بر روی عضلات کف لگن تمرکز دارند. این عضلات نقش مهمی در کنترل ادرار و مدفوع، حمایت از اندامهای لگن و عملکرد جنسی دارند.
چرا فیزیوتراپی کف لگن برای درمان یبوست کودکان موثر است؟
تقویت عضلات شکمی و کف لگن: این عضلات نقش مهمی در حرکت روده دارند و با تقویت آنها، عملکرد روده بهبود مییابد.
بهبود هماهنگی عضلات روده: فیزیوتراپی به هماهنگی بهتر عضلات روده کمک میکند و باعث میشود روده به طور موثرتر کار کند.
افزایش آگاهی بدن: کودکان با انجام تمرینات فیزیوتراپی، آگاهی بیشتری نسبت به بدن خود پیدا میکنند و میتوانند بهتر عضلات خود را کنترل کنند.
کاهش اضطراب و استرس: استرس و اضطراب میتوانند بر عملکرد روده تاثیر بگذارند. فیزیوتراپی میتواند به کاهش این عوامل کمک کند.
روشهای فیزیوتراپی در درمان یبوست کودکان
تمرینات تقویتی و کششی: این تمرینات به تقویت عضلات شکمی و افزایش انعطافپذیری آنها کمک میکند.
ماساژ شکم: ماساژ شکم میتواند به تحریک حرکت روده و بهبود جریان خون کمک کند.
تمرینات تنفسی: تمرینات تنفسی به بهبود هماهنگی عضلات و کاهش استرس کمک میکنند.
آموزشهای رفتاری: فیزیوتراپیستها به کودکان و والدین آنها آموزشهای لازم برای تغییر عادات و بهبود عملکرد روده را میدهند.
بیوفیدبک: این تکنیک به کودکان کمک میکند تا از فعالیت عضلات شکمی خود آگاهی بیشتری پیدا کنند و به بهبود عملکرد روده بپردازند.